Nepal je prekrasna zemlja koja može mnogo ponuditi putnicima iz cijelog svijeta, no kako bi se očuvala njezina prirodna ljepota, važno je biti pažljiv i prakticirati održivost u svakoj fazi vaše avanture.

Predanost održivosti

Predani smo promoviranju odgovornog putovanja u regiji, a to činimo na više načina. Prvo, svi vodiči, nosači i ostali članovi tima s kojima ćete raditi su domaći ljudi, što znači da novac koji potrošimo na osoblje i vještine koje poučavamo naše najnovije zaposlenike ostaju u zajednicama koje posjećujemo. To znači da, kada obilazite Nepal s nama, zapravo podržavate lokalnu nepalsku ekonomiju. Također se trudimo spriječiti što je moguće više emisije ugljika stvorenih vašim putovanjem. To činimo kroz podržavanje lokalnih projekata zaštite okoliša jer na taj način najviše koristi ima lokalna zajednica.

Što je odgovorno putovanje?

Mnogi putnici nisu upoznati s konceptom održivog putovanja ili odgovornim putovanjima. Najjednostavnije, kada tijekom odgovornog putovanja posjećujete neko mjesto, ostavite ga kako ste ga i pronašli. Volimo dijeliti našu zemlju s drugima, ali ne želimo da njezine ljepote oštete putnici koji putuju i istražuju planinske krajeve. Odgovorno putovanje znači doživjeti mjesto kao da ste lokalni stanovnik: jesti lokalnu hranu, a ne hranu koja je uvezena iz inozemstva (često specifično za turiste); uzimati vaše smeće sa sobom, a ne ostavljati ga na planini gdje bi to moglo uzrokovati opasnost za okoliš i ostale putnike. Zvuči kao težak posao, ali zapravo je lakše nego što mislite.

Kako možete pomoći tijekom putovanja?

Prva stvar koju možete učiniti jest odabrati agenciju (kao što je naša) koji se zalaže za odgovorno putovanje. Učinit ćemo puno posla za vas, kao što je kompenzacija kroz financiranje lokalnih projekata zaštite okoliša i odabir najboljih lokalnih mjesta za jesti i piti, što znači da sve što trebate učiniti je usredotočiti se na uživanje u trekingu i druženju. Za mnoge avanturiste isprobavanje lokalnih proizvoda i kupovina lokalnih rukotvorina i ostalih predmeta vrhunac je njihovog putovanja, stoga je to jedan od najlakših načina na koji možete osigurati da putovanje bude održivo!

Još jedan jednostavan način na koji možete pomoći jest reći ne plastici: to znači i plastične vrećice i plastične boce vode. Oba proizvoda su nevjerojatno štetna za osjetljivu biologiju Himalajske regije. Ako namjeravate kupovati, molimo vas da nosite platnene ili neke druge održive vrećice. Također preporučujemo da nosite višekratnu bocu s vodom ili, još bolje, posjetite jednu od lokalnih nepalskih čajnih kuća koja će vam omogućiti da stvarno istražujete i uživate u lokalnoj kulturi. I na kraju, ne zaboravite reciklirati! To je najjednostavnije, i to znači da ne morate nositi svoje otpadne proizvode s vama za vrijeme trajanja putovanja.

Još nekoliko super jednostavnih savjeta

  • Biti odgovoran putnik ne znači samo brinuti se o okolišu: radi se o obogaćivanju života lokalnih ljudi s kojima se susrećete! Jedan od najboljih načina da to učinite jest da komunicirate s njima. Naučite nekoliko jednostavnih nepalskih fraza prije dolaska, to će biti izvrstan način probijanja leda i dobar način za doživjeti Nepal kao lokalac!
  • Izbjegavajte sve gdje se divlje životinje koriste za zabavu ili za priliku za fotografiranje. To je u potpunosti protiv pravila odgovornog putovanja i strašno je po život životinje. Ako ste u nedoumici, pitajte svog vodiča.
  • Nemojte davati novac ni darove prosjacima. Ako želite podržati lokalne ljude, pomoći beskućnicima ili davati darove lokalnoj djeci, onda razgovarajte s vodičem – postoji mnogo legitimnih dobrotvornih društava koje možete poduprijeti kako bi vaš novac završio na pravim mjestima.
  • Konačno, ne zaboravite uživati i smijati se! Osmijeh je često najmoćniji dar koji možete dati.
Rezervirajte svoje putovanje već danas!

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!

 

Želite rezervirati svoje mjesto? Tražite više informacija o putovanju?
Imate drugu ideju i htjeli bi prilagoditi dio putovanja kako bi bolje iskoristili vrijeme i novac s kojim raspolažete?
Želite sami kreirati vlastiti program putovanja?

 

Rado ćemo vam pomoći!
Kontaktirajte nas putem kontakt forme desno ili nam pošaljite mail,
javit ćemo vam se ubrzo!